penaja bersama~

Selasa, 20 April 2010

kompaun JPJ naik 333%..

About Me Myspace Comments
MyNiceProfile.com
salam semua!!!
ss harap semua brada dlm keadaan sihat sejahtera..
hari ni ss nk ckp pasal kompaun jpj..
tq kosmo utk artikel ni..
enjoy reading it!!

Kompaun JPJ naik 333 peratus

Oleh JUNHAIRI ALYASA
junhairi.alyasa@kosmo.com.my

Kesalahan penggunaan plat kenderaan juga bakal dikenakan kompaun yang lebih tinggi selepas pindaan Akta Jabatan Pengangkutan Jalan diluluskan di Dewan Rakyat. - Gambar hiasan

KUALA LUMPUR - Para pemilik kenderaan dan pengguna jalan raya perlu lebih berhati-hati selepas ini berikutan kadar kompaun maksimum kesalahan jalan raya akan dinaikkan daripada RM300 kepada RM1,000 tidak lama lagi.

Kenaikan kira-kira 333 peratus itu berikutan pindaan ke atas Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang akan dikuatkuasakan kelak.

Peruntukan itu adalah antara 51 Fasal pindaan yang terkandung di dalam Rang Undang-Undang Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010 yang dibentangkan untuk bacaan kali pertama oleh Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Rahim Bakri di Dewan Rakyat semalam.

Antara pindaan lain yang dicadangkan termasuk menaikkan umur kelayakan memohon lesen memandu motosikal daripada 16 tahun kepada 17 tahun. Penalti bagi kesalahan melanggar umur kelayakan itu juga dinaikkan daripada tidak melebihi RM2,000 kepada tidak kurang daripada RM1,000 dan tidak lebih daripada RM5,000.

k la sampai di sini sj..
adios!!
salam..


Custom Glitter Textglitter-graphics.com

0 comments:

 

the real me.. Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template